See Video
Download PDF

Indhold

Velkommen

Alle har forskellige prioriteringer, og på det her tidspunkt i dit liv er graviditet ikke din prioritering. Du og din læge har besluttet at en minispiral skal være din beskyttelse mod uønsket graviditet i de næste 3 år.

Du har sikkert mange spørgsmål om minispiralen.
Dette informationsmateriale vil:

  1. Introducere minispiralen for dig
  2. Give dig information om, hvad du kan forvente dig af dine første måneder med minispiral
  3. Give dig svar på dine spørgsmål om minispiralen

Hvad er en minispiral

Minispiralen består af en hormonkapsel som er fastsat på en T-formet stamme af plast. Minispiralen er blot 28 mm langt og indsættes i livmoderen ved hjælp af et indføringsrør.

Minispiralen er den mindste hormonspiral, som findes i Danmark, og indeholder en lav dosis hormon. Din læge placerer minispiralen i livmoderen, hvor den beskytter dig mod uønsket graviditet i op til 3 år.

Hvordan fungerer minispiralen

Når minispiralen er korrekt placeret i livmoderen afgives dagligt en lav dosis af hormonet levonorgestrel langsomt og kontinuerligt i livmoderen og beskytter mod graviditet på tre virkemåder:

  1. Minispiralen gør sekretet i livmoderhalsen sejt, så det bliver vanskeligt for sædcellerne at trænge igennem
  2. Minispiralen påvirker livmoderslimhindens vækst, så den bliver tynd og ufrugtbar
  3. Minispiralen ændrer sædcellernes betingelser i livmoderen og æggelederne, så befrugtning vanskeliggøres

Tilsammen betyder disse tre virkemåder, at minispiralen er mere end 99% sikker mod graviditet fra den er sat på plads i livmoderen til den tages ud, senest 3 år senere.

Hvordan kommer minispiralen til at påvirke min krop?

Det eneste hormon i minispiralen er levonorgestrel, et velkendt hormon, som også findes i andre præventionsmidler. Minispiralen indeholder ikke østrogen. Minispiralen virker hovedsagligt lokalt i livmoderen, og kun små mængder af hormonet afgives til blodbanen og dermed resten af kroppen. Levonorgestrel påvirker oftest ikke ægløsningen. Du kan opleve at få forskellige bivirkninger, specielt i starten. Se bivirkningsskema andet sted i teksten.

  1. Hæmmer sædcellernes bevægelse eller overlevelse i uterus
  2. Levonorgestrel gør slimhinden tyndere
  3. Sæden forhindres i at trænge ind i uterus pga. fortykket cervical mucus

Dine første dage med minispiral

Hvordan opsættes minispiralen

Når du har besluttet dig for at få en minispiral, kan den opsættes ved dit næste besøg hos enten din læge eller gynækolog. Ved en gynækologisk undersøgelse fører lægen minispiralen op i livmoderen gennem vagina ved hjælp af et tyndt fleksibelt indføringsrør.

De fleste synes, at oplægningen er relativt enkelt, men nogen kan opleve lidt smerte eller ubehag under oplægningen. Dette ubehag skal forsvinde indenfor det første døgn. Hvis du har smerter udover dette, skal du kontakte din læge, da det kan være at minispiralen ikke er korrekt placeret. Dette kan kontrolleres ved ultralyd hos en gynækolog.

Det må aldrig gøre ondt at have en spiral og det eneste du må kunne mærke er trådene, som du måske kan mærke ved hjælp af en finger i vagina.

Dine første dage med minispiral

Hvorfor er der tråde på minispiralen

De to tynde tråde, som sidder fast på minispiralen, er for, at din læge let kan trække minispiralen ud, når det er tid. Din læge klipper trådene til, så de hænger et par centimeter ned i din vagina, og du vil ofte kunne mærke dem ved hjælp af en finger. Trådene er meget tynde og vil ikke genere ved samleje.

Dine første dage med Minispiral

Hvor hurtigt beskytter minispiralen mod graviditet?

Hvis minispiralen opsættes indenfor 7 dage fra din sidste menstruations første dag, så beskytter minispiralen dig fra første dag. Men anbefalingen er at vente 24 timer, efter den er opsat, så giver minispiralen dig effektiv beskyttelse mod graviditet i op til 3 år. Med minispiral behøver du ikke tænke på prævention i hverdagen.

Din læge kan bede dig komme til et kontrolbesøg efter opsættelsen af minispiralen. Dette for at sikre, at minispiralen sidder korrekt og spørge, hvordan du fungerer med minispiral. Det gør ikke ondt at få minispiralen kontrolleret, og det giver dig en mulighed for at få svar på eventuelle spørgsmål.

Din første måned med minispiral

Findes der grunde til jeg bør kontakte min læge?

Foruden dit kontrolbesøg bør du kontakte din læge:

Din første måned med minispiral

Hvordan kommer minispiralen til at påvirke min menstruation?

Du kommer til at få mindre menstruationsblødning både i mængde og antal dage, du bløder hver måned. Det er helt normalt og ikke skadeligt på nogen måde.

De første 3-6 måneder skal din krop vænne sig til at have en minispiral, og dit blødningsmønster kan være noget uregelmæssigt. Nogle kan opleve at få længere eller kraftigere blødninger under denne periode, men allerede efter de første 3 måneder har det justeret sig hos de fleste. Så i denne periode skal du være tålmodig. Tal med din læge, hvis du synes din menstruation begynder at blive kraftigere end den plejer.

Hos nogle ophører menstruationen helt, når de har anvendt minispiralen noget tid. Hvis du ikke har haft menstruationsblødning de sidste 6 uger og er urolig for, om du kan være blevet gravid, så tag en graviditetstest. Minispiralen er 99% sikker, og hvis testen er negativ, behøver du ikke tage flere test, såfremt du ikke har graviditetssymptomer såsom utilpashed, kvalme, træthed eller brystspænding.

Hvis din menstruationsblødning ophører, mens du anvender minispiral, kommer den tilbage, når minispiralen tages ud, med mindre du får opsat en ny minispiral.

Din første måned med minispiral

Kommer minispiralen til at påvirke mit sexliv?

Når minispiralen er placeret korrekt i livmoderen, kommer hverken du eller din partner til at mærke den under samleje.

Din fremtid med minispiral

Efter de første måneder, hvad kan du så forvente af minispiralen i de 3 år, den beskytter dig.

Bør jeg føre kontrol med mit blødningsmønster?

Da du kommer til at opleve et forandret blødningsmønster, er det individuelt, om du har lyst til at føre kontrol med dit blødningsmønster. Du kan få udleveret en blødningskalender hos din læge. Den kan du udfylde og tage med til din læge, når I skal tale om din minispiralen ved kontrolbesøget.

Hvis jeg bestemmer mig for at blive gravid?

Minispiralen beskytter mod graviditet i op til 3 år men du kan når som helst bede din læge om at tage den ud, hvis du vil være gravid. Der er ingen ændring på din evne til at blive gravid, om du har haft en minispiral eller ej.

Din fremtid med minispiral

Seksuelt overførte sygdomme

Beskytter minispiralen mod seksuelt overførte sygdomme?

Nej. Minispiralen anvendes alene for at beskytte mod graviditet, og den beskytter ikke mod seksuel overførte sygdomme. Det er vigtig at anvende kondom, hvis du ikke er i fast forhold.

Din fremtid med minispiral

Hvad hvis jeg bliver gravid, mens jeg har en minispiral?

Risikoen for at blive gravid, mens du anvender minispiral, er meget lille, under 1% men det kan ske. Hvis du ikke får en menstruationsblødning, når du har en minispiral, behøver det ikke at betyde, at du er gravid. Men du kan tage en graviditetstest første gang, du oplever ikke at få en menstruation for at få det afkræftet. Hvis du samtidig med en manglende menstruationsblødning har symptomer på graviditet såsom utilpashed, kvalme, træthed eller brystspænding, bør du kontakte din læge. Hvis du skulle bliver gravid, er der en risiko for at graviditeten sidder udenfor livmoderen, og det skal straks behandles.

Disse symptomer kan indikere en graviditet udenfor livmoderen:

Hvis du oplever noget af dette, skal du straks kontakte en læge

Din fremtid med minispiral

Kan jeg benytte minispiralen mellem mine børnefødsler?

Ja. Du kan allerede 6 uger efter din fødsel få opsat en minispiral, som beskytter dig de næste 3 år. Hvis du vil være gravid indenfor de 3 år, skal din læge tage minispiralen ud.

Kan jeg benytte tamponer, når jeg har en minispiral?

Dit blødningsmønster vil med stor sandsynlighed mindske dit behov for tamponer. Hvis du fortsat vil benytte tamponer, skal du være forsigtig, når du tager tamponen ud, så du ikke kommer til at trække i trådende, som sidder fast på minispiralen, i stedet for tamponen.

Kan minispiralen falde ud?

Minispiralen kan stødes ud delvist eller fuldstændigt, men det er meget udsædvanligt. Hvis du oplever, at din menstruationsblødning er kraftigere, end den plejer at være, kan det være tegn på, at minispiralen ikke sidder korrekt længere. Du bør få det kontrolleret hos din læge. Sidder minispiralen ikke korrekt, kan du ikke være sikker på beskyttelsen.

Din fremtid med minispiral

Hvilke er de mest almindelige bivirkninger med minispiralen?

Som med alle andre lægemidler kan nogle opleve at få bivirkninger. Nedenfor findes en tabel over de bivirkninger, som du kan opleve med minispiralen. Hvis du har flere spørgsmål, kan du læse indlægssedlen i pakningen eller kontakte din læge.

Meget almindelig bivirkning
(forekommer hos flere end 1 ud af 10)

Hovedpine
Mave-/ underlivssmerter
Akne/fed hud *
Ændringer i blødningsmønstret
Ovariecyster
Inflammation i ydre kønsorganer eller slimhinden

Almindelige bivirkninger
(forekommer hos flere end 1 ud af 100)

Nedstemthed/depression
Migræne
Kvalme
Infektion i øvre kønsorganer
Menstruationssmerter
Smerter i brystet/ubehag
Udstødning af spiralen
Hårtab
Udflåd

*Kun 2,7 % af kvinderne i minispiral-studierne afbrød behandlingen pga. akne

Download brugervejledning

Dansk
Albansk
Arabisk
Engelsk
Farsi / Persisk
Fransk
Polsk
Russik
Serbokroatisk
Somali
Spansk
Tyrkisk

Databeskyttelse

Almennir notkunarskilmálar

Eftirfarandi skilmálar eiga við um aðgang að þessum vefsíðum og notkun þeirra. Þú skalt ekki nota vefsíðurnar ef þú getur ekki fallist á notkunarskilmálana. Vefsíðurnar eru settar upp og reknar af Bayer AB (hér eftir nefnt BAYER). Fyrirtækið áskilur sér rétt til að loka vefsíðunum hvenær sem er eða breyta þeim, notkunarskilmálunum eða upplýsingum um persónuvernd að hluta eða í heild. Vinsamlega athugið að fyrirtækið getur gert slíkar breytingar ef það telur tilefni til, án þess að tilkynna um það fyrirfram. Því eru notendur beðnir að lesa þessa notkunarskilmála í hvert skipti sem vefsíðurnar eru skoðaðar og veita athygli hugsanlegum breytingum og viðbótum.

Skilmálar fyrir notkun vefsíðnanna og innihalds þeirra

Allar upplýsingar, gögn og myndir sem birtast á þessum vefsíðum eru í eign eða undir yfirráðum BAYER. Notkun efnisins er háð því að höfundarréttar sé getið á viðeigandi hátt á öllum skjölum, að upplýsingarnar séu eingöngu nýttar til einkanota, þ.e. ekki í viðskiptalegum tilgangi, að upplýsingunum sé ekki breytt og að myndir af vefsíðunum séu eingöngu notaðar ásamt þeim texta sem fylgir þeim

Vörumerki og höfundarréttur

Öll vörumerki á vefsíðunum eru eign BAYER nema annað sé tekið fram eða augljóst sé að þau séu eign annarra. Óviðkomandi notkun þessara vörumerkja eða annars efnis er stranglega bönnuð og getur falið í sér brot á höfundarrétti, vörumerkjarétti eða öðrum óefnislegum réttindum.

Takmörkun ábyrgðar

BAYER hefur af kostgæfni dregið saman upplýsingarnar á vefsíðunum úr heimildum innan og utan fyrirtækisins, í samræmi við gildandi reglur. Fyrirtækið leitast ávallt við að bæta við upplýsingarnar og uppfæra þær. Tilgangurinn með upplýsingunum á vefsíðunum er eingöngu að kynna BAYER ásamt vörum og þjónustu fyrirtækisins. Ekki er tekin ábyrgð á því að upplýsingarnar séu réttar. Einkum er vakin athygli á því að mismunandi getur verið hve vel upplýsingarnar eiga við í hverju tilviki. Því er ráðlagt að notendur sannreyni upplýsingarnar á vefsíðunum áður en þeir nýta sér þær. Þó ráðleggingar séu veittar á vefsíðunum felur það ekki í sér að notendur þurfi ekki að sannreyna upplýsingarnar frekar, einkum upplýsingar um öryggi og tæknilegar lýsingar, auk þess hve vel þetta á við fyrirhugaða notkun og tilgang hennar. Vinsamlega hafið samband við fyrirtækið ef frekari ráðlegginga eða upplýsinga er óskað um vörur þess eða þjónustu.

Notendur vefsíðnanna eru hér með upplýstir um að þeir nota þær og innihald þeirra á eigin ábyrgð. Hvorki BAYER né aðrir aðilar sem koma að samningu eða framleiðslu innihalds vefsíðnanna eða aðlögunar þess að notkun á vefsíðum eru ábyrg fyrir skaða sem getur hlotist af aðgangi eða skorti á aðgangi að vefsíðunum, notkun eða rangri notkun vefsíðnanna eða af því að treysta upplýsingunum á vefsíðunum.

Aðrar vefsíður/tenglar

Þessar vefsíður geta innihaldið tengla/tilvísanir í vefsíður annarra fyrirtækja eða stofnana. BAYER hefur ekki samþykkt innihald þeirra vefsíðna og getur ekki haft áhrif á það. BAYER tekur heldur hvorki ábyrgð á aðgengi að þessum vefsíðum eða innihaldi þeirra, né skaða sem hlotist getur af notkun á innihaldi þeirra, hvert sem form þess kann að vera. Tenglar á vefsíður annarra eru til þægindaauka fyrir notendur þesasra vefsíðna. Notendur nota aðrar vefsíður á eigin ábyrgð. Val á tenglum takmarkar ekki á nokkurn hátt aðgengi notenda að þeim síðum sem tenglarnir vísa á.

Veittar upplýsingar

Notendur vefsíðnanna taka fulla ábyrgð á þeim upplýsingum sem þeir veita BAYER og að veiting upplýsinganna feli ekki í sér brot á réttindum þriðja aðila. Að því tilskildu að upplýsingarnar séu ekki persónugreinanlegar gefa notendur hér með BAYER leyfi til að geyma slíkar upplýsingar og nýta þær til vinnslu tölfræðiupplýsinga eða í öðrum tilteknum viðskiptalegum tilgangi. Einkum hefur BAYER leyfi til að nýta upplýsingarnar til að koam á framfæri hugmyndum, uppfinningum, teikningum, tæknilegum atriðum og sérfræðiþjónustu, óháð markmiði, t.d. til þróunar, framleiðslu og/eða markaðssetningar vöru eða þjónustu, og til að miðla slíkum upplýsingum og gera þær aðgengilegar fyrir þriðja aðila, án takmarkana. Frekari upplýsingar um stefnu fyrirtækisins varðandi persónugreinanlegar upplýsingar er að finna í kaflanum um persónuvernd.

Notendur í öðrum löndum

Vefsíðurnar eru reknar og uppfærðar af Bayer AB, Solna, Svíþjóð. Þær eru eingöngu ætlaðar til notkunar í Svíþjóð. BAYER tekur enga ábyrgð á að upplýsingarnar á þessum vefsíðum henti til notkunar í öðrum löndum eða að vörur eða þjónusta séu aðgengilegar í sömu útgáfu eða stærð eða með sömu skilmálum um allan heim. Notendur utan Svíþjóðar sem fara á þessar vefsíður og hlaða niður innihaldi þeirra þurfa að vera meðvitaðir um að það er á þeirra ábyrgð að sjá til þess að athæfi þeirra sé í samræmi við gildandi lög og reglur þar sem þeir eru staddir. Vörur sem nefndar eru á vefsíðunum gætu verið tiltækar í mismunandi pakkningum, mismunandi pakkningastærðum, með mismunandi áletrunum eða mismunandi merkingum, eftir löndum.

Vefsíður með innskráningu: Notandaaðgangur

Vinsamlega athugið að hverjum notanda er skylt að vernda notendaaðgang sinn fyrir óviðkomandi notkun annarra og sjá til þess að aðrir geti ekki notað hann án leyfis notandans.

Notendur verða að tilkynna BAYER tafarlaust ef þeir verða varir við að öryggisreglur hafi verið brotnar með tilliti til upplýsinga á vefsíðum BAYER, eða ef óviðkomandi aðilar hafa notað innskráningarupplýsingar þeirra eða vísbendingar eru um að slík notkun sé hugsanleg.